22 Ocak 2014 Çarşamba

KEFAL BALIĞI NASIL YAKALANIR

KEFAL BALIĞI NASIL YAKALANIR
Kefal balığı Türkiye sahillerinin genelinde sıklıkla rastlanan bir balık türüdür. Kıyıya yakın bölgelerde, limanlarda, iskele diplerinde ve sahil şeritlerinde bolca rastlanır. Kefal balığı avcı balıkların (Levrek, Lüfer, lagos, vs.) menüsünün ilk sıralarında yeraldıkları için doğal düşmanları çok fazladır. Doğal düşmanlarının çok fazla olmasından dolayı ürkek bir
balıktır. Kefal Balığını deniz kenarında gezerken suda parlamalarından bile görmeniz mümkündür. Kefal balığı ekonomik değeri olan bir balıktır ancak yakalandığı suyun temizliğine göre de lezzetinde değişiklik görülebilir.

KEFAL BALIĞI YAKALAMA TEKNİKLERİ

Kefal balığının literatürde en çok bilinen yakalama yöntemi "kıbrıs oltası" ile olan yöntemdir. Yine kefal balığı için en çok tercih edilen yemde taze ekmekdir. Kefal balığı avlamak için kendi yapacağınız yada av marketlerde hazır olarak bulabileceğiniz "kıbrıs oltası" kullanabilirsiniz.

NOT:Kendiniz kefal oltası hazırlamak isterseniz 40-50 cm uzunluğunda genellikle 0,25 mm yada 0,30 mm misina tercih edilebilir. Parlak gümüş rengi 12 - 13  kanca bir tanesi siyah renkli olabilir.(siyah renk kanca takımın en başına takılıyor oltanızı sudan çekince çözmesi kolay oluyor) oltanın hazırlanması normal misinaya kanca bağlama tekniğiyle aynıdır tek fark kancaları aynı gövde üzerine 1-1,5 cm arayla bağlanmasıdır. Bu şekilde 12-13 kanca bağlandıktan sonra "kıbrıs oltası" hazırdır.

Hazırladığımız kıbrıs oltamızı taze ekmek kullanarak Kefal avlamaya başlayabiliriz. Taze ekmeği kibrit kutusu şeklinde kopartarak ekmeğin dış kısmı içe gelecek şekilde açılarak (yumuşak içkısmı dışa gelecek) rulo şekline getirilir. Daha sonra en sondaki kancadan başlayarak ilk kancaya kadar rulo şekline getirdiğmiz ekmeğin etrafına (hertarafına kanca gelecek şekilde) sarılır.Son kanca (yazımızın başında bahsettiğimiz siyah renkli kanca) ekmeğe saplanarak sardığımız kancaların açılması önlenir. 

Artık oltamız atmaya hazır burada dikkat edilmesi gereken oltayı suyun yüzeyine mi atacağız ? yoksa dibe mi atacağız ? kefal genellikle yüzeyde daha iyi oltaya vuran bir balıktır. Takımımızın suyun yüzeyinde kalması için isterseniz Rulo şeklinde sardığımız ekmeği olduğu gibi yada ekmeğin arasına küçük bir dal parçası sararak atabiliriz. Takımımızın dibe inmesini isterseniz rulo şeklinde sardığımız ekmeğimizin içine düz bir taş parçası koyabiliriz.

Rastgele....

kefal balığı, kefal balığı nasıl yakalanır, kefal balığı yakalama teknikleri, kıbrıs oltası, kıbrıs olta nasıl hazırlanır, kefal balığı ne yer, kefal nerede olur, kefal balığına hangi yem, iskele den kefal avı, kıyıdan kefal avı, kefal oltası, kefal balığına hangi olta kullanılır  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder